Lezing over/schilderen in de stijl van Mondriaan

Afbeelding hierboven: schilderij van een deelnemer aan de schilderles “Schilderen in de stijl van Mondriaan” (Molen bij zonlicht).

Op 10 juli mocht ik tijdens de zomerschool in Mijdrecht een lezing geven over Mondriaan, met name over de periode waarin hij schilderde in de omgeving van Abcoude en de rivier het Gein. Dit is in zijn Amsterdamse tijd geweest (1892-1912) voordat hij naar Parijs vertrok. De verstilling en de rust die hij in deze streek vindt ervaart hij als een balsem voor het hart. Mondriaan had een hartsverbintenis met de natuur, hij hield van intimiteit. Je ziet hoe hij zoekt naar vormen en hoe zijn schilderstijl zich ontwikkelt van realistisch naar abstract. Met name zijn latere werk is wereldberoemd geworden. Zijn compositie in rood, geel en blauw en natuurlijk de Victory Boogie Woogie, die nooit is afgekomen. Over zijn latere schilderstijl schreef hij: “Men moet de natuurlijke verschijning veranderen, om de natuur meer zuiver te doen zien”. Hij wilde zo “tot het fundament der dingen” komen.

‘s-Middags hebben we met de groep geschilderd in de stijl van Mondriaan (dit kunnen dus verschillende stijlen zijn!). Voor de een was de drempel om te schilderen hoger dan voor de ander, maar toch heeft iedereen deze stap gezet! En met succes. Het resultaat mag er zijn en er zijn verborgen talenten ontdekt. Een waardevolle dag!

Leuk? Deel dan deze pagina!