Ga naar de inhoud

Tekencursus of schildercursus op basisscholen/naschoolse opvang

In september en oktober 2022 geef ik les op een aantal basisscholen voor het project “Druk met Kunst” van KUVO. De kinderen maken een Giga-Groen-Natuurmachine. Giga-Groen is het thema van de Kinderboekenweek. De kinderen maken kennis met de historie van druktechnieken en passen deze toe in hun werkstuk. Ze gebruiken linoleumsneden, mono print, zeefdruk en letterstempels. Er worden de mooiste machines ontworpen, allemaal op een duurzame manier aangedreven 😉
Woensdagmiddag 8 juni 2022 was het zover: de uitreiking van de Kinderkunst Prijs in het Stadsmuseum ter ere van het feestjaar Woerden 650 jaar stad! Annemiek Visser, Petra Beckers en ik zijn initiatiefnemer van dit kunstproject voor kinderen dat samen met KUVO is georganiseerd en uitgevoerd. Leerlingen uit groep 3 t/m 5 hebben gewerkt aan een illustratie bij een verhaal van de Woerdense kinderboekenschrijfster Tosca Menten. Zij schreef het boek “Koning Snert, Woerden voor vreemde eenden”. Onder leiding van kunstdocenten, waarvan ik er één ben, maakten leerlingen in de klas een illustratie bij twee verhalen uit dit boek. De opkomst in het Stadsmuseum was enorm! De burgemeester las de juryrapporten voor en reikte de prijzen uit. Aan de stralende gezichtjes van de kinderen was te zien dat dit voor hen een onvergetelijke ervaring is! De kunstwerken zijn tot oktober 2022 te bewonderen in het Stadsmuseum Woerden!
Op 5 mei 2022 mocht ik Oekraïense kinderen begeleiden bij het tekenen en schilderen. Dit ging uit van House of Hope Woerden, dat vluchtelingen een plek van ontspanning en ontmoeting biedt. Een gezellige en constante inloop van kinderen waar heerlijk met verf gekliederd werd, veel vrij getekend is en ook werd nagetekend naar voorbeeld. Bij het afscheid zag ik glunderende gezichtjes, trots op hun tekening of schilderij! 😉
Workshop “Egeltje schilderen” uit Sjors Creatief 13 april 2022. Door kinderen van groep 3 t/m 8.
Salvador Dali olifanten (Surrealisme) getekend door kinderen van groep 5, 6 en 7 van basisschool De Fontein in Mijdrecht!

Junior kunstprijs Woerden 650 jaar stad!

In 2021 en 2022 bezoek ik een aantal Woerdense basisscholen om schilderles te geven aan de groepen 3, 4 en 5. De groepen 5 maken een illustratie bij het verhaal “De Koeiemart” dat speciaal voor dit project is geschreven door de bekende Woerdense kinderboekenschrijfster Tosca Menten. “Er is een missverkiezing tijdens de koeiemart en alle koeien zijn voor deze gelegenheid gepoetst en geboend en zo mooi mogelijk gemaakt om te winnen 😉 “. Dit kun je goed zien aan de mooie schilderijen van de kinderen. De kunstwerken doen mee aan de Junior Kunstprijs ter ere van “Woerden 650 jaar stad” in 2022. Ik maak deel uit van de organisatie van dit project. Een selectie van de schilderijen komt van juni t/m augustus 2022 te hangen in het stadsmuseum Woerden!

Schildercursus KUVO project Rembrandt

In het Rembrandtjaar 2019 mochten de leerlingen van groep 8 van de Woerdense basisscholen tijdens een schilderles op school hun eigen portret schilderen in de stijl van Rembrandt. Dit ging uit van KUVO (Kunst Educatie Scholen Woerden).

Ik heb de kinderen hierbij in vijf verschillende groepen 8 op de Regenboogschool en de Margrietschool begeleid.

Tekencursus en schildercursus KUVO/Sjors Creatief

Eind 2019 heb ik de naschoolse cursus “Kerstkaarten maken” gegeven op een basisschool in Woerden. Zo hebben we een tekening gemaakt naar aanleiding van een kerstverhaal, gekeken naar kerstschilderijen van beroemde kunstenaars en geleerd (en in de praktijk gebracht!) hoe de mensen vroeger papier maakten: door “papier scheppen”.

Tekenles en schilderles Prins Clausschool Linschoten

In 2020/2021 geef ik een serie lessen tekenen en schilderen op de Prins Clausschool in Linschoten. Iedere les werken we met nieuwe materialen en technieken.

Workshop schilderen acrylverf uit Sjors Creatief 28/10/2020

Geschilderd tijdens deze schilderworkshop door kinderen van 6 tot en met 9 jaar.

Workshop tekenen softpastels uit Sjors Creatief

07-07-2021

Getekend door kinderen van 7 tot en met 10 jaar
Cor Melchers schilderijen getekend door kinderen uit groep 5, 7 en 8 van basisschool De Fontein in Mijdrecht
Katten zoals ze zouden kunnen zijn getekend tijdens verschillende kunststromingen door de eeuwen heen. Je ziet in deze collage onder andere de Renaissancekat, de Impressionistische kat (met waterlelies van Monet), de Fauvistische kat, de Kubistische kat, de graffiti kat, een kat uit het Oude Egypte en natuurlijk Dikkie Dik 😉 !
Kleurrijke bloemen met oliepastel getekend door kinderen uit groep 6/7 van basisschool De Fontein in Mijdrecht!
Onderwaterwereld met wasco en ecoline geschilderd door kinderen uit groep 3 en 4 van basisschool De Fontein in Mijdrecht!
Groep 6/7 van basisschool De Fontein in Mijdrecht maakte mooie tekeningen met kroontjespen en inkt!
Wat hoort er bij de herfst? Vallende blaadjes, paddenstoelen, spinnetjes, eekhoorntjes, kastanjes etc. Allemaal antwoorden die ik kreeg van kinderen van groep 3/4 van basisschool De Fontein in Mijdrecht. Daarna maakten de kinderen herfsttekeningen met oliepastels.
Schilderijen van kinderen van groep 3, 4 en 6/7 van basisschool De Fontein in Mijdrecht naar aanleiding van een schilderles over de Nederlandse kunstschilder Piet Mondriaan!
Deze leuke ijsbeer is geschilderd door een kleuter van basisschool De Fontein in Mijdrecht. Met aquarelverf en aquarelpotloden. De kleuters noemden de aquarelpotloden “toverpotloden”, omdat de potloodstrepen verf worden als je er met een kwastje met water overheen strijkt 😉