Zonnebloemen

Deze zonnebloem kreeg ik van Julia. De zonnebloemen daarnaast heeft mijn dochter Elise (11) getekend met kleurpotlood. De Franse vertaling van zonnebloem is “tournesol”, bloem die zich naar de zon keert. Een mooie betekenis, ik denk hier altijd aan als ik een zonnebloem zie. Een zonnebloem begint de dag gericht naar het oosten, draait in de loop van de dag naar het westen en keert ‘s-nachts terug naar het oosten, klaar voor de zonsopgang. De natuur regelt dat heel mooi: terwijl ze de zon volgen, blijkt de oostelijke kant van de stengel sneller te groeien dan de westelijke kant. ‘s-Nachts, als de planten opnieuw de andere kant op draaien, groeit de westelijke kant sneller. Op deze manier kunnen ze de zon volgen. Als de zonnebloem eenmaal volgroeid is, blijft ze naar het oosten gericht. Zo warmen ze ‘s-ochtends sneller op en trekken vijf keer meer bijen aan. Insecten houden van warme bloemen, daarom blijft een volwassen zonnebloem naar het oosten “kijken”.

Leuk? Deel dan deze pagina!